De kosten en de baten van onderhoud en verbouwing

Niet al het onderhoud is kostbaar. U kunt zelf veel doen, met name het schoonmaken van zaken die niet onder de dagelijkse routine vallen. Denk aan schimmel in de badkamer, vet en vuil in de afvoer, de douchegoot en de afzuigkap, bladeren en modder in de dakgoot en de kozijnen aan de buitenkant. Ook kunt u de tuin zelf bijhouden en kleine reparaties zelf uitvoeren.

Zelf doen of uitbesteden
Onderhoud wordt duurder als u er iemand voor moet inschakelen. Voor uw cv-ketel en radiatoren laat u ieder jaar een onderhoudsmonteur komen en ook het schilderen van het houtwerk aan de buitenkant, laat u misschien liever over aan de vakman. De kosten gaan echt oplopen als er zaken vervangen moeten worden zoals dakgoten, dakpannen, een dakkapel en kozijnen. En om uw woning echt bij de tijd te houden wilt u moderniseren en verduurzamen. Een nieuwe keuken en badkamer, een andere vloer, een uitbouw. Maar ook isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Daarvoor heeft u het geld misschien niet zomaar beschikbaar.

Kosten en baten
Toch is het goed om niet alleen naar de kosten van een opknapbeurt te kijken maar ook naar de baten. Wegen die tegen elkaar op? Als uw woning goed onderhouden is, voorkomt u schade bijvoorbeeld door een lekkage. En groot onderhoud is dan voor een aantal jaren minder urgent. Door modernisering en verduurzaming krijgt u meer wooncomfort en bovendien stijgt uw huis direct in waarde. U heeft een beter energielabel en ziet uw energierekening dalen. Ook is uw instapklare woning beter verkoopbaar. Het loont dus om te investeren in uw woning.

Lening of tweede hypotheek
Heeft u onvoldoende geld voor een verbouwing of wilt u daarvoor niet al uw spaargeld aanspreken? Check dan eerst of u voor een subsidie in aanmerking komt. Is dat niet het geval of dekt u daarmee niet alle uitgaven? Kom dan eens praten over een financiering zoals een persoonlijke lening of een tweede hypotheek. De kosten kunnen meevallen. Er zijn persoonlijke leningen met een aantrekkelijke rente, speciaal bedoeld voor woningverbetering of energiebesparende maatregelen. Vindt u op dit moment de rente te hoog? U kunt een persoonlijke lening boetevrij oversluiten als de rente weer gedaald is. U krijgt dan direct een voordeligere lening. En de rente van een persoonlijke lening of een annuïtaire hypotheek is fiscaal aftrekbaar waardoor u minder belasting betaalt. U kunt ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dan bent u per maand minder kwijt, maar de rente is in dat geval niet aftrekbaar en u moet aan het eind van de looptijd alles in een keer aflossen.

Vergelijk uw mogelijkheden
Wilt u uw hypotheek verhogen of een lening afsluiten? Vraag ons wat beide opties doen met uw maandlasten en uw belastingen en hoeveel u er in totaal aan kwijt bent. Wij maken berekeningen en wijzen u op de gevolgen van uw keuze. Door beide financieringen te vergelijken en uw persoonlijke wensen in kaart te brengen, vinden we de oplossing die het beste bij u past.