Familiehypotheek helpt uw kind aan een woning

Een familiehypotheek werkt net als een ‘gewone’ hypotheek bij een bank en moet aan specifieke voorwaarden voldoen. Als u uw kind bijvoorbeeld zomaar een groot bedrag geeft voor de aanschaf van een woning zal de Belastingdienst dat niet zien als hypotheek, maar als een schenking. Uw kind gaat dan een flinke schenkbelasting betalen.

Hypotheekregels ook voor familiehypotheek
Er is pas sprake van een hypotheek als het gaat om een lening met een marktconforme rente. U mag zelf weten hoe hoog het leenbedrag is, maar uw kind moet dat bedrag wel in 30 jaar stapsgewijs aflossen. En de hypotheek wordt geregistreerd bij de Belastingdienst. Als niet aan die voorwaarden voldaan wordt, komt uw kind niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Overigens zijn het niet alleen ouders die zo’n familiehypotheek kunnen verstrekken. Ook andere familieleden of vrienden kunnen als geldverstrekker optreden.

Maandlasten terugschenken
Dat uw kind dankzij de familiehypotheek een woning kan kopen, is al mooi. Maar u kunt hem ook nog helpen bij het betalen van de maandlasten. Want u mag uw kind ieder jaar belastingvrij geld schenken. Voor 2023 is dat 6035 euro. Dankzij de jaarlijkse schenkingen ontvangt uw kind het bedrag dat hij aan rente en aflossing betaalt (deels) terug. Daardoor vallen de maandlasten al lager uit. Omdat hij ook profiteert van hypotheekrenteaftrek, dalen de maandlasten nog verder.

Marktconforme rente
Misschien slaat u aan het rekenen en besluit u een rente te vragen die (ver) boven de marktrente ligt. Dat zijn immers extra inkomsten voor u, terwijl uw kind een groter belastingvoordeel heeft omdat de rente fiscaal aftrekbaar is. Maar een te hoge rente is niet toegestaan. De rente moet marktconform zijn. Als de Belastingdienst oordeelt dat de rente op een familielening te hoog is, heeft de ontvanger van de lening te veel aftrek genoten. De inspecteur kan de renteaftrek dan corrigeren.

Twee hypotheken
Het is misschien niet mogelijk of niet wenselijk dat de volledige aankoopsom met een familiehypotheek gefinancierd wordt. Dat hoeft ook niet per se. Uw kind kan de familiehypotheek combineren met de hypotheek van de bank. Een uitkomst als de bankhypotheek onvoldoende is om de gewenste woning aan te schaffen. Ook kan een familiehypotheek een oplossing zijn om een verbouwing te financieren.

Wilt u weten of een familiehypotheek kan helpen uw kind aan een woning te helpen? Wij zoeken uit welke hypotheek de bank bereid is te verstrekken en welk bedrag u dan nog als familiehypotheek kunt uitlenen zodat uw kind zijn woonwensen kan realiseren.