Hogere herbouwwaarde leidt tot duurdere woonverzekeringen

De herbouwwaarde wordt bepaald door van de aard van de bouw, het soort woning en het woonoppervlak/inhoud. Om zo’n woning opnieuw te bouwen zijn materialen en mankracht nodig. Nu materiaalkosten en loonkosten sterk gestegen zijn, is ook de herbouwwaarde hoger. Dat heeft gevolgen voor de premie van de woonverzekering. Stijgt de herbouwwaarde met 10 procent, dan gaat ook de premie met 10 procent omhoog.

Aanpassingen melden
Niet alleen de gestegen kosten maken de herbouwwaarde hoger. Ook verbeteringen of grote aanpassingen aan het huis, zoals een nieuwe keuken, badkamer of zonnepanelen zijn daarop van invloed. Omdat het duurder is om de gerenoveerde woning te herbouwen, moet uw verzekerde bedrag omhoog. Dus om onderverzekering te voorkomen, moet u veranderingen altijd doorgeven aan uw woonverzekeraar. Bij veel verzekeraars kunt u een garantie tegen onderverzekering krijgen, bijvoorbeeld door een herbouwwaardemeter in te vullen.

Bijzondere kosten
Naast directe schade aan uw woning biedt een woonverzekering ook vergoedingen voor bijzondere kosten. Denk bijvoorbeeld aan verblijfkosten wanneer de schade aan uw woning zo groot is dat u tijdelijk ergens anders moet verblijven. Of misschien maakt u bereddingskosten omdat u maatregelen moet treffen om extra schade te voorkomen of te beperken. Ook opruimings- en saneringskosten kunnen onder de woonverzekering vallen. Die kosten maakt u als beschadigde delen van de woning afgevoerd moeten worden. Een flinke schade aan uw woning kan ook leiden tot verontreiniging van grond, grondwater of oppervlaktewater of tot asbestresten. Juist in de vergoedingen van die bijkomende kosten verschillen verzekeraars nogal.

Goedkoper en beter verzekerd
Belangrijk om te weten is dat u niet vastzit aan een woonverzekering. U mag overstappen. En dat kan verstandig zijn want zoals gezegd verschillen woonverzekeringen enorm in premies en in dekkingen. Vraag ons daarom om de polis eens door te lichten. Wij gaan dan na hoe u optimaal en voordelig uw woonhuis verzekert. Is een overstap gewenst? Dan maken we dat voor u in orde.