U kunt weer een andere zorgverzekering kiezen
Vorig jaar stapte 7,4% van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Maar dit jaar wil volgens onderzoek van Geld.nl maar liefst ruim 65% van de consumenten op zoek naar een betere of goedkopere zorgpolis. Of dat echt gebeurt, is de vraag. Maar de forse premiestijging voor 2025 zal zeker een stimulans zijn. Gemiddeld moet er volgend jaar voor het basispakket namelijk €157,96 per maand betaald worden. Dat is €135,83 per jaar meer dan in 2024.
Kosten en recht op vergoedingen
Wilt u overstappen? Let dan op de kosten en op de vergoedingen waar u recht op heeft. Met alleen een basisverzekering bent u het voordeligst uit. De dekking wordt door de overheid bepaald, maar toch zijn er verschillen tussen zorgverzekeraars. Met een restitutiepolis bent u vrij om uw zelf uw zorgverlener te kiezen en betaalt u een hogere premie. Maar restitutiepolissen verdwijnen steeds vaker of worden omgezet naar een combinatiepolis die de vrije keuze voor bepaalde behandelingen laat vallen. Een naturaverzekering vergoedt alleen de zorg van een behandelaar die een contract heeft met de verzekeraar. Een budgetpolis geeft nog minder keuzevrijheid, maar die is wel het goedkoopst. Maar als u een verkeerde behandelaar kiest, moet u alsnog bijbetalen.
Alleen basis of ook aanvullend verzekeren?
Heeft u alleen een basisverzekering en gebruikt u zorg die niet in het basispakket zit? Dan moet u die kosten zelf betalen, waardoor uw kosten stijgen. U kunt zich daarom aanvullend verzekeren maar betaalt dan extra premie. Wat er in de aanvullende verzekering zit, bepalen verzekeraars zelf evenals de premie die ze daarvoor vragen. Ga daarom altijd na wat er precies vergoed wordt, hoe hoog de vergoeding is en wat u kwijt bent voor basis en aanvullende verzekering samen. Vorig jaar kozen weer iets meer mensen voor een aanvullende verzekering, nadat de trend was om die juist op te zeggen. In 2020 had nog 81% zich aanvullend verzekerd, in 2023 was dat 59% en vorig jaar 61%.
Eigen risico verhogen of verlagen?
U kunt de premie ook drukken door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Die keuze was vorig jaar minder populair dan daarvoor, misschien omdat het een minder hoge premiekorting opleverde dan in eerdere jaren. Dit jaar zeggen weer iets meer mensen het eigen risico te willen verhogen. Maar er zijn er ook heel wat die spijt hebben van een eerdere verhoging. Zij verlagen het eigen risico weer.
Wij zoeken het uit
In Nederland zijn 20 zorgverzekeraars actief die samen 59 verschillende basisverzekeringen aanbieden onder ongeveer 30 verschillende labels. Daarnaast heeft ieder label nog een aantal aanvullende pakketten, waardoor er enorm veel combinaties van basis + aanvulling ontstaan. Dat maakt het ingewikkeld om voor komend jaar een goede keuze te maken. Laat het zoekwerk daarom aan ons over. Geef uw wensen door, dan selecteren wij de zorgverzekering die daarop het beste aansluit. We bespreken die keuze met u en maken de overstap desgewenst voor u in orde.