Annuleringsverzekering afbeelding

Annuleringsverzekering

Vlak voor de vakantie wordt u ziek. Of u krijgt plotseling dat huurhuis aangeboden waar u al jaren op wacht. U moet in die gevallen de reis annuleren. Bent u dan het geld kwijt dat u aan de boeking besteed heeft? Dat hoeft niet. Een annuleringsverzekering biedt uitkomst.

Waarvoor bent u verzekerd?

Als u door onvoorziene omstandigheden uw reis moet annuleren of afbreken, vergoedt de annuleringsverzekering (een deel van) de kosten die u voor de reis gemaakt heeft. Reisverzekeraars hanteren verschillende annuleringsvoorwaarden. Over het algemeen worden de volgende gebeurtenissen als onvoorziene omstandigheden opgevat:

  • Overlijden, ziekte of ongeval van uzelf.
  • Overlijden, ziekte of ongeval van familieleden in de 1e of 2e graad of van uw huisgenoten.
  • Een medisch noodzakelijke ingreep bij u, uw partner of uw kinderen.
  • Werkloosheid als gevolg van ontslag.
  • Definitieve ontwrichting van uw huwelijk.
  • Accepteren van een nieuwe baan als u werkloos bent.
  • Accepteren van een nieuwe huurwoning.

Extra dekking

Daarnaast kunnen verzekeraars andere annuleringsvoorwaarden hanteren, bijvoorbeeld het onverwachts krijgen van een adoptiekind, het niet tijdig verkrijgen of het intrekken van een visum, verlies of diefstal van de reisdocumenten, de aankoop van een woning of ernstige ziekte of overlijden van uw hond, kat of paard. Bepaal van te voren voor welke gebeurtenissen u zich wilt verzekeren. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze.

Burgeroorlog of natuurramp

Wanneer u door een natuurramp of burgeroorlog uw vakantie moet afbreken of annuleren, biedt de annuleringsverzekering daarvoor meestal geen dekking. Maar als uw reisorganisatie aangesloten is bij het Calamiteitenfonds, kan die daarvoor wel een schadevergoeding regelen. Vraag bij het boeken van uw reis daarom expliciet of uw reisorganisatie bij dit fonds is aangesloten.

Pandemie

De uitbraak van een besmettelijke ziekte kan bij sommige verzekeraars een geldige reden zijn om te annuleren. U kon dit immers vooraf niet voorzien. Maar als een besmettelijke ziekte – zoals corona – officieel bestempeld wordt als pandemie, zien de meeste verzekeraars dit niet meer als onvoorziene gebeurtenis. Als u vanwege een pandemie de reis annuleert, krijgt u de annuleringskosten dus vrijwel nooit vergoed. 

Enkele doorlopende reisverzekeringen vergoeden de annuleringskosten wel wanneer u vanwege de uitbraak van een besmettelijke ziekte niet op reis gaat. Maar dit geldt alleen als dit bij het boeken van de reis nog niet bekend was en als de reisorganisatie géén oplossing biedt zoals geld terug, omboeken of een voucher.

Annuleringsverzekering op tijd afsluiten

U doet er goed aan de annuleringsverzekering binnen 7 dagen na de boeking af te sluiten. Sluit u de verzekering later af dan is annulering op basis van bestaande ziekten en kwalen uitgesloten.

Samengestelde reis

Als u zelf uw reis samenstelt, bijvoorbeeld het vliegticket en de accommodatie los van elkaar boekt, bent u soms per onderdeel verzekerd. Wanneer één onderdeel van de reis uitvalt, krijgt u alleen voor dat deel een vergoeding. Neem daarom de dekking ‘samengestelde reis’ op in de polis.

De premie

De premie van de annuleringsverzekering wordt gebaseerd op een percentage van de reissom. De premies verschillen echter behoorlijk. Zozeer zelfs dat een annuleringsdekking bij een doorlopende reisverzekering voordeliger kan zijn dan die bij een kortlopende reisverzekering. Vraag ons daarom altijd om advies.

Doorlopende reisverzekering

Zorg voor een goede reisverzekering reisverzekering als u met vakantie gaat.

Gerelateerde pagina’s